Служен парастос за борацe

Служен парастос за 58 погинулих бораца

У част погинулих бораца Војске Републике Српске из 12 градова и општина, данас је у мјесту Церовица код Станара служен парастос и положени вијенци. Парастосу је присуствовао и генерал Мико Шкорић, командант прве оклопне јединице Војске Републике Српске.

Церовица је годинама одолијевала нападима хрватско-муслиманских снага. Највећа офанзива догодила се 1995. године али је и тада одбрањена. Непосредни учесник одбране ове територије био је и пуковник Мико Шкорић, командант прве оклопне јединице Војске Републике Српске. Каже да се данас са пијатетом сјећа жртава из тог’ времена. Њима у част, данас је служен парастос и положени вијенци.

“Била су то тешка времена. Ради се о граничном простору Републике Српске и настојали смо да своје не дамо”, изјавио је Шкорић и подсјетио на жестоке борбе које су се ту водиле.

Они који су живот дали за стварање Републике Српске не смију бити заборављени, као ни њихове породице. Будуће генерације, захваљујући именима на спомен плочама, знаће ко је све бранио ове просторе.

Церовица, са 50 бораца је мјесто херој, а општина Станари, од самог оснивања води рачуна о породицама погинулих бораца, поручују из локалне управе.

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је да је ова локална заједница од свог оснивања водила рачуна о борачким категоријама уз сва додатна права која их следују законом.

Мјесто Гојаковац и насеље Церовица имали су стратешку важност за одбрану овог дијела Српске. А, са подручја Станара погинуло је око 250 бораца. Данашњем парастосу у Церовици претходила је и литургија у храму Светих апостола Петра и Павла на Гојаковцу.

Извор: ТВ К3

Follow me
Share