Zavičajni muzej u Cerovici

Vladika Hrizostom otvorio Zavičajni muzej u Cerovici

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Hrizostom 11. maja 2014. godine prvi put služio svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Cerovici.

Bila je ovo i prva kanonska posjeta epsikopa Hrizostom cerovičkoj parohiji. Sasluživali su protojereji-stavrofori Miladin Vuković, arhijerejski namjesnik teslićki, Mirko Nikolić, arhijerejski namjesnik dobojski, Miroslav Živković, paroh cerovički, i jerej Željko Anđelić, paroh striježevički. Nakon evharistijskog slavlja, episkop Hrizostom je služio pomen postradalim borcima Cerovice u poslednjem Otadžbinskom ratu a nakon toga uslijedio je jedan nesvakidašnji čin – otvoren je prvi zavičajni muzej u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, koji će raditi pod okriljem Crkvene opštine.

Zavičajni muzej Gojakovac u Cerovici otvorio je Episkop zvorničko-tuzlanski g. Hrizostom, koji je istakao značaj i važnost muzejske postavke za pokoljenja koja dolaze. Preosvećeni je izrazio i veliko zadovoljstvo što mu se ukazala čast da u ovom selu otvori muzej i tom prilikom je zahvalio nadležnom svešteniku Miroslavu Živkoviću na trudu koji je uložio da bi ova postavka ugledala svjetlo dana. U prostoru novog Svetosavskog doma u Cerovici, na 140 metara kvadratnih, prikazano je više od dvije stotine eksponata iz kulturnog, prosvjetnog, vjerskog i svakodnevnog života ovog sela. Posebnu pažnju posjetiocima svakako je privukla stara kuća šeperuša koja je smještena u samom muzejskom prostoru.

Otavranju muzejske postavke, pored Preosvećenog Episkopa Hrizostoma govorili su direktor Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve g. Radovan Pilipović i prof. Aleksa Kasapović, etnolog.

Izvor: Srpska Pravoslavna Crkva

Follow me
Share