Васкршњи сабор

У церовици одржан 11. Васкршњи сабор

Поводом највећег хришћанског празника, Васкрсења Господа Исуса Христа-Васкрса, Српска православна црквена општина Церовица у сарадњи са Центром за културу, а под генералним покровитељством начелника општине Станари организовалa je Једанаести васкршњи сабор. Сабор је започео Светом литургијом у Храму Светих апостола Петра и Павла са почетком у 9:30 часова, а након тога настављен је програмом, у оквиру кога су организована разна такмичења за све узрасте: туцијада, најљепше ускршње јаје, најљепше украшен славски колач, проналазак златне крофне, бацање „камена с рамена“, надвлачење конопца и томбола.

Као и претходних година, и ове године присутне су забављала културно-умјетничка друштва из окружења, и то: КУД „Озрен“ Карановац, СКПД „Лазарица“ Станари, КУД „Церовица“Церовица, Етно група „Дар“ Церовица и „Станарски хармоникаши“. У традиционалној туцијади, побиједио је Кристијан Ђурић, најљепше украшен славски колач имала је Драгана Ерић, а за најмлађе учеснике организована је и “златна крофна”.

И ове године, генерални покровитељ ове манифестације био је начелник општине Станари, господин Душан Панић, који је честитао свим суграђанима Васкрс, уз жељу да се Сабор још дуго година организује. Посланик у Народној скупштини Републике Српске, господин Горан Јеринић, нагласио је да руководство општине Станари даје подршку прије свега Црквеној општини Церовица, која је, ове године, носилац организације Васкршњег сабора. Сабору су присуствовали и предсједник Скупштине, господин Остоја Стевановић, директори јавних установа и предузећа, представници невладиних организација, одборници те грађани наше локалне заједнице.

Извор: Оптиа Станари

Follow me
Share