Zašto atonski monasi ne boluju od raka

Ovu nevjerovatnu činjenicu prvo su uočili grčki ljekari, ubrzo su im se pridružili naučnici iz cijelog svijeta, rezultat ozbiljnog naučnoistraživačkog rada, koji od 1962. godine traje do danas, pokazao je da monasi manastira Atos ne boluju od raka.

​I ne samo da ne boluju, već nikad nijesu ni bolovali. Ovaj zaključak je dobijen ispitivanjem ostataka, čija starost varira u opsegu od nekoliko hiljada godina.

Da bi objasnili ovu začuđujuću činjenicu bilo je iznešeno mnogo različitih teorija od kojih je na kraju, pravo na postojanje dobila samo jedna:

Da izbjegnu ovu opasnu bolest atonskim monasima pomaže njihova ishrana i svakodnevni život, koji će biti razmatran u nastavku …

​Ispostavilo se da oni ne jedu meso, ali jedu puno povrcća i vocća, takođe vecći dio godine se pridržavaju strogog posta.

I upravo njihova zdrava ishrana, gotovo da i nema masne hrane štiti monahe od raka i drugih bolesti, i omogućava im neverovatno dug život, činjenica je da postoje slučajevi u kojima su Atos monasi živjeli 110 i više godina. Prosječan njihov životni vijek je 94 godine, to je već odavno zvanično potvrđena činjenica.

Što ne izneneđuje, ali osnovni principi njihove ishrane propisan je glavnim pravilima Pravoslavne Crkve koja preporučuje da se proizvodi jedu u umjerenim količinama, bez masti i ulja, i u malim ali čestim porcijama.

Čak i za vrijeme praznika, poput Uskrsa, monasi ne jedu meso. Ali zato u njihovoj ishrani postoji raznovrsna riba, kozji, ovčji i kravlji sir i druga proteinska hrana, kao što su grašak i pasulj.

Treba napomenuti da sve vocće i povrcće koje stigne na njihov sto, monasi sami uzgajaju, a to je takođe zalog za zdravlje i dugovječnost. I nije riječ samo o tom, da ekološki čisti proizvodi prelijepo čiste organizam od toksina i antioksidanata. Već je veoma važna i činjenica da svaki dan po svakom vremenu svi monasi provode na svježem vazduhu baveći se fizičkim radom, a to je takođe jedna od važnih komponenti zdravog i dugog života.

Zajedno sa pravoslavnom ishranom, ključnu ulogu, po mišljenju naučnika, za dobro zdravlje atonskih monaha igra što žive daleko od vreve, stresa i zagađenog vazduha grada.

Iako vjerovatno nije samo u tome stvar. Pošto se nedaleko od Svete Gore Atonske nalazi gradić Mandemoharia gdje je broj obolijevanja od raka po glavi stanovnika skoro 30%, a tamošnje stanovništvo jede istu hranu, udiše isti vazduh i živi u istom klimatu. Da li bi u ovom slučaju bilo prikladno dodati riječ „skoro“?

Kako primijeniti pravila atonskih monaha, ne samo da bismo se izbavili od svih bez izuzetka bolesti, već i da doživimo duboku starost, sačuvaući odličnu fizičku i mentalnu formu?

Pravila nije mnogo, i oni su:

  1. Izbegavajte stres, brige, žurbu i gnjev, čistite svoju dušu, a onda će ona postati glavni ljekar vašeg tijela.
  2. Često budite na svježem vazduhu, odlazite iz grada u vikendicu, u šumu.
  3. Pređite na korišćenje jednostavne hrne, isključite konzervanse, masti, meso i jela složene prerade.
  4. Najmanje tri puta nedeljno, ponedjeljkom, srijedom i petkom – strogi post, jedite samo sirovu hranu, vocće i povrće.
  5. Najmanje dva sata dnevno, 5 puta nedeljno posvetite fizičkom radu ili se bavite sportom.
  6. Zavedite red u svom seksualnom životu, smanjenjem broj seksualnih radnji barem na 3-4 mjesečno.
  7. Odbacite samoubilačke navike takve kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.

A tada ne samo da ćete garantovano izbjeći bolesti sistema organa za varenje i kardiovaskularnog sistema, probleme sa bubrezima i metabolizmom, već ćete se izbaviti od bolesti koje ste vecć uspjeli da dobijete, podarićete sebi srecćan, aktivan i izuzetno dug život.

Izvor: econet.ru