Зашто атонски монаси не болују од рака

Ову невјероватну чињеницу прво су уочили грчки љекари, убрзо су им се придружили научници из цијелог свијета, резултат озбиљног научноистраживачког рада, који од 1962. године траје до данас, показао је да монаси манастира Атос не болују од рака.

​И не само да не болују, већ никад нијесу ни боловали. Овај закључак је добијен испитивањем остатака, чија старост варира у опсегу од неколико хиљада година.

Да би објаснили ову зачуђујућу чињеницу било је изнешено много различитих теорија од којих је на крају, право на постојање добила само једна:

Да избјегну ову опасну болест атонским монасима помаже њихова исхрана и свакодневни живот, који ће бити разматран у наставку …

​Испоставило се да они не једу месо, али једу пуно поврцћа и воцћа, такође вецћи дио године се придржавају строгог поста.

И управо њихова здрава исхрана, готово да и нема масне хране штити монахе од рака и других болести, и омогућава им невероватно дуг живот, чињеница је да постоје случајеви у којима су Атос монаси живјели 110 и више година. Просјечан њихов животни вијек је 94 године, то је већ одавно званично потврђена чињеница.

Што не изненеђује, али основни принципи њихове исхране прописан је главним правилима Православне Цркве која препоручује да се производи једу у умјереним количинама, без масти и уља, и у малим али честим порцијама.

Чак и за вријеме празника, попут Ускрса, монаси не једу месо. Али зато у њиховој исхрани постоји разноврсна риба, козји, овчји и крављи сир и друга протеинска храна, као што су грашак и пасуљ.

Треба напоменути да све воцће и поврцће које стигне на њихов сто, монаси сами узгајају, а то је такође залог за здравље и дуговјечност. И није ријеч само о том, да еколошки чисти производи прелијепо чисте организам од токсина и антиоксиданата. Већ је веома важна и чињеница да сваки дан по сваком времену сви монаси проводе на свјежем ваздуху бавећи се физичким радом, а то је такође једна од важних компоненти здравог и дугог живота.

Заједно са православном исхраном, кључну улогу, по мишљењу научника, за добро здравље атонских монаха игра што живе далеко од вреве, стреса и загађеног ваздуха града.

Иако вјероватно није само у томе ствар. Пошто се недалеко од Свете Горе Атонске налази градић Мандемохариа гдје је број оболијевања од рака по глави становника скоро 30%, а тамошње становништво једе исту храну, удише исти ваздух и живи у истом климату. Да ли би у овом случају било прикладно додати ријеч „скоро“?

Како примијенити правила атонских монаха, не само да бисмо се избавили од свих без изузетка болести, већ и да доживимо дубоку старост, сачуваући одличну физичку и менталну форму?

Правила није много, и они су:

  1. Избегавајте стрес, бриге, журбу и гњев, чистите своју душу, а онда ће она постати главни љекар вашег тијела.
  2. Често будите на свјежем ваздуху, одлазите из града у викендицу, у шуму.
  3. Пређите на коришћење једноставне хрне, искључите конзервансе, масти, месо и јела сложене прераде.
  4. Најмање три пута недељно, понедјељком, сриједом и петком – строги пост, једите само сирову храну, воцће и поврће.
  5. Најмање два сата дневно, 5 пута недељно посветите физичком раду или се бавите спортом.
  6. Заведите ред у свом сексуалном животу, смањењем број сексуалних радњи барем на 3-4 мјесечно.
  7. Одбаците самоубилачке навике такве као што су пушење и конзумирање алкохола.

А тада не само да ћете гарантовано избјећи болести система органа за варење и кардиоваскуларног система, проблеме са бубрезима и метаболизмом, већ ћете се избавити од болести које сте вецћ успјели да добијете, подарићете себи срецћан, активан и изузетно дуг живот.

Извор: econet.ru