Dobročinitelj današnjice

Zadužbinarstvo je bilo i ostalo jedna od glavnih karakteristika srpskog naroda. Ako se setimo samo perioda slavnih i svetih Nemanjića, videćemo da su zadužbinari bili mahom vladari, vlastela, kao i članovi crkvene jerarhije, međutim u današnje vreme među svima njima je sve više i vernih ljudi dobre volje i velikog srca, koji svojim radom, trudom i zalaganjem upisuju svoje ime u zlatnu istoriju našeg naroda, Crkve i vere.

Milošću i blagoslovom Božijim jedan od takvih je upravo u današnje vreme G. Stanislav Božić sa svojom porodicom. Rodom sa Majevice, iz sela Piperi, nadomak Lopara, početkom ´90-ih došao je u Nemačku, zasnovao porodicu sa svojom životnom saputnicom g-đom Bosiljkom, te zajedničkim trudom i radom postao jedan od najuspešnijih naših privrednika u Štutgartu i okolini. Uz sve to nije zaboravio ni svoju otadžbinu, te je onda kada joj je to i najpotrebnije bilo, nakon majskih poplava 2014. godine, svojom plemenitošću i pomogao. U kratkom vremenskom periodu, šest kamiona šlepera iz dvorišta njegove firme „Bozic Estriche“, otpremljeno je za Republiku Srpsku (Doboj, Šamac, Bijeljinu i Lopare), te i za Srbiju (Obrenovac), kao humanitarna pomoć, a sve putne troškove finansirao je kao pomoć svojoj braći u otadžbini.

Kako u otadžbini, tako i u dijaspori, u Nemačkoj, njegova plemenitost iz dana u dan sve više dolazi do izražaja, te se tako 2015. godine, voljom i promišlju Božijom, priključio akciji gradnje prvog srpskog manastira na teritoriji Nemačke, posvećenog prepodobnom Justinu Ćelijskom, darujući prilog za izgradnju u gotovom novcu u iznosu od nekoliko hiljada eura. Do danas, tokom cele gradnje, nastavio je sa svojim prilozima pomagati gradnju manastira, a nedavno je njegovom zaslugom isti dobio i komplet glazurske podove. No da ovoj priči, plemenitosti i velikodušnosti nema kraja vidimo iz toga da je darovao i finansirao podove za Crkvenu salu u Minhenu, crkvi u Ulmu, Gepingenu, kao i Crkvenoj sali u Štutgartu, te sa pravom možemo reći da je, na neki način, postao ktitor i zadužbinar Srpskih Pravoslavnih hramova u Nemačkoj.