Доброчинитељ данашњице

Задужбинарство је било и остало једна од главних карактеристика српског народа. Ако се сетимо само периода славних и светих Немањића, видећемо да су задужбинари били махом владари, властела, као и чланови црквене јерархије, међутим у данашње време међу свима њима је све више и верних људи добре воље и великог срца, који својим радом, трудом и залагањем уписују своје име у златну историју нашег народа, Цркве и вере.

Милошћу и благословом Божијим један од таквих је управо у данашње време Г. Станислав Божић са својом породицом. Родом са Мајевице, из села Пипери, надомак Лопара, почетком ´90-их дошао је у Немачку, засновао породицу са својом животном сапутницом г-ђом Босиљком, те заједничким трудом и радом постао један од најуспешнијих наших привредника у Штутгарту и околини. Уз све то није заборавио ни своју отаџбину, те је онда када јој је то и најпотребније било, након мајских поплава 2014. године, својом племенитошћу и помогао. У кратком временском периоду, шест камиона шлепера из дворишта његове фирме „Bozic Estriche“, отпремљено је за Републику Српску (Добој, Шамац, Бијељину и Лопаре), те и за Србију (Обреновац), као хуманитарна помоћ, а све путне трошкове финансирао је као помоћ својој браћи у отаџбини.

Како у отаџбини, тако и у дијаспори, у Немачкој, његова племенитост из дана у дан све више долази до изражаја, те се тако 2015. године, вољом и промишљу Божијом, прикључио акцији градње првог српског манастира на територији Немачке, посвећеног преподобном Јустину Ћелијском, дарујући прилог за изградњу у готовом новцу у износу од неколико хиљада еура. До данас, током целе градње, наставио је са својим прилозима помагати градњу манастира, а недавно је његовом заслугом исти добио и комплет глазурске подове. Но да овој причи, племенитости и великодушности нема краја видимо из тога да је даровао и финансирао подове за Црквену салу у Минхену, цркви у Улму, Гепингену, као и Црквеној сали у Штутгарту, те са правом можемо рећи да је, на неки начин, постао ктитор и задужбинар Српских Православних храмова у Немачкој.