Dobročinitelj današnjice

Zadužbinarstvo je bilo i ostalo jedna od glavnih karakteristika srpskog naroda. Ako se setimo samo perioda slavnih i svetih Nemanjića, videćemo da su zadužbinari bili mahom vladari, vlastela, kao i članovi crkvene jerarhije, međutim u današnje vreme među svima njima je sve više i vernih ljudi dobre volje i velikog srca, koji svojim radom, trudom i zalaganjem upisuju svoje ime u zlatnu istoriju našeg naroda, Crkve i vere.

Milošću i blagoslovom Božijim jedan od takvih je upravo u današnje vreme G. Stanislav Božić sa svojom porodicom. Rodom sa Majevice, iz sela Piperi, nadomak Lopara, početkom ´90-ih došao je u Nemačku, zasnovao porodicu sa svojom životnom saputnicom g-đom Bosiljkom, te zajedničkim trudom i radom postao jedan od najuspešnijih naših privrednika u Štutgartu i okolini. Uz sve to nije zaboravio ni svoju otadžbinu, te je onda kada joj je to i najpotrebnije bilo, nakon majskih poplava 2014. godine, svojom plemenitošću i pomogao. U kratkom vremenskom periodu, šest kamiona šlepera iz dvorišta njegove firme „Bozic Estriche“, otpremljeno je za Republiku Srpsku (Doboj, Šamac, Bijeljinu i Lopare), te i za Srbiju (Obrenovac), kao humanitarna pomoć, a sve putne troškove finansirao je kao pomoć svojoj braći u otadžbini.

Read More

Mitropolit Hrizostom bogoslužio na Gojakovcu u Cerovici

Njegovo Visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski i administrator Eparhije zvorničko-tuzlanske Gospodin g. Hrizostom posjetio je danas, na dan uspomene svetih apostola Petra i Pavla, parohiju cerovičku i bogoslužio u petropavlovskom hramu na Gojakovcu u Cerovici.

Kum hramovne slave gospodin Goran Đajić prinio je na blagoslov i osvećenje krsni hljeb i koljivo tražeći time blagoslov za svoju porodicu. Za slavskom trpezom, nadležni sveštenik protojerej-stavrofor Miroslav Živković uručio je Gospodinu Mitropolitu spomenicu povodom 125 godina osvećenja petropavlovskog hrama na Gojakovcu u Cerovici. Na Petrovdan 1892. godine ovaj hram je osveštao Mitropolit sarajevski Gospodin Đorđe (Nikolajević), a danas nakon 125 godina hram je posjetio i u njemu bogoslužio Mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom (Jević).
Neka i nama današnjem naraštaju Gospod da snage da kao potomci sledujemo svetom i uzvišenom putu svetosavskom i svetolazarevskom, na kome su istrajavali naši preci i naši prethodnici.

Protojerej-stavrofor Miroslav Živković

Izvor: Namjesništvo Teslićko

Polaznici Svetosavskog omladinskog kampa

Polaznici Svetosavskog omladinskog kampa ,,Sveti kralj Dragutin“ u posjeti Cerovici

svetosavski-omladinaBlagoslovom Preosvećenog Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. g. Hrizostoma  a u sklopu plana i aktinosti Svetosavskog omladinskog kampa ,,Sveti Kralj Dragutin“ sa Ozrena, 18. jula 2016. godine polaznici ovog kampa su posjetili cerovički petropavlovski hram i zavičajni muzej na Gojakovcu.

U porti hrama na Gojakovcu oko tridesetak svetosavaca sa njihovim starješinama dočekao je nadležni sveštenik protojerej-stavrofor Miroslav Živković koji ih je uveo u hram gdje im je održao kratak istorijt sela Cerovice i hrama na Gojakovcu. U toku istorijskog časa prota Miroslav ih je odveo do obližnjeg groba prote Koste Anđelića koji je sagradio hram 1892. a školu u kojoj se danas nalazi svetosavski dom i muzej 1897. godine.

Read More

Hram u Cerovici proslavio krsnu slavu

IMG_8735Proslava Petrovdana slave hrama na Gojakovcu u Cerovici počela je večernjim bogosluženjem koje je služio Arhijerejski namjesnik tesićki protojerej – stavrofor Miladin Vuković uz sasluženje nadležnog paroha protojereja – stavrofora Miroslava Živkovića.

  1. jula t. g. u danu sjećanja na svete apostole Petra i Pavla u istoimenom hramu na Gojakovcu nastavljeno je molitveno praznovanje Svetom Liturgijom, koju je služio protojerej – stavrofor Miroslav Živković. Nakon trokratnog ophoda oko svetog hrama izvršen je čin rezanja slavskog kolača koji je kao i prazničnu trpezu ljubavi pripremio ovogodišnji kum slave hrama, Zdravko Jotić sa porodicom iz Cerovice. U želji da iduće godine bude kum petrovdanskog slavlja na Gojakovcu javio se Goran Đajić iz Cerovice.

Read More