Завичајни музеј у Церовици

Владика Хризостом отворио Завичајни музеј у Церовици

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом 11. маја 2014. године први пут служио свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Церовици.

Била је ово и прва канонска посјета епсикопа Хризостом церовичкој парохији. Саслуживали су протојереји-ставрофори Миладин Вуковић, архијерејски намјесник теслићки, Мирко Николић, архијерејски намјесник добојски, Мирослав Живковић, парох церовички, и јереј Жељко Анђелић, парох стријежевички. Након евхаристијског славља, епископ Хризостом је служио помен пострадалим борцима Церовице у последњем Отаџбинском рату а након тога услиједио је један несвакидашњи чин – отворен је први завичајни музеј у Епархији зворничко-тузланској, који ће радити под окриљем Црквене општине.

Завичајни музеј Гојаковац у Церовици отворио је Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, који је истакао значај и важност музејске поставке за покољења која долазе. Преосвећени је изразио и велико задовољство што му се указала част да у овом селу отвори музеј и том приликом је захвалио надлежном свештенику Мирославу Живковићу на труду који је уложио да би ова поставка угледала свјетло дана. У простору новог Светосавског дома у Церовици, на 140 метара квадратних, приказано је више од двије стотине експоната из културног, просвјетног, вјерског и свакодневног живота овог села. Посебну пажњу посјетиоцима свакако је привукла стара кућа шеперуша која је смјештена у самом музејском простору.

Отаврању музејске поставке, поред Преосвећеног Епископа Хризостома говорили су директор Архива Српске Православне Цркве г. Радован Пилиповић и проф. Алекса Касаповић, етнолог.

Извор: Српска Православна Црква

Follow me
Share