Све мање Срба на граници са Косовом

kuceПоред седам куршумлијских села, на административној граници Србије и Косова, која су остала без иједног становника – и селу Растелица прети исељавање. Наиме, сви становници овог села ових дана су остали без струје. У куршумлијском планинском селу Растелица, које је смештено на самој административној граници Србије и Косова, због дугова за утрошену електричну енергију, Електродистрибуција је искључила струју свим домаћинствима. Мештани овог села кажу да су највећи дугови направљени током рата на Косову 1999. године, јер су у овом селу боравили припадници војске СЦГ. Мештани нису имали новца да плате утрошену струју па се, у протеклих десет година, дуг драстично повећао. Житељи села истичу да већ са првим мраком морају да иду на починак. С обзиром да су практично одсечени од остатка света, на планини, удаљени од административне границе свега 500 метара, а од Куршумлије више од 20 километара, са првим мраком јавља се и страх.„Чим падне први мрак идемо унутра и одмах одлазимо у кревет – као пре сто година. Нема радија, телевизије, не ради фрижидер. Само се питам ко би дошао да живи и да преноћи у овој дивљини, без струје. То је језиво, то је туга“, причају мештани. „Имам осморо деце и подигао сам их на овом мом имању. Са овим искључењима струје потпуно су нас уништили. Не можемо даље“, каже отац осморо деце. Растелица није једино село које је остало без струје. У локалној самоуправи у Куршумлији кажу да ово село није једино које је остало без електричне енергије, већ да је струја искључена и становницима у другим куршумлијским селима уз административну границу Србије и Косова. Заменик председника општине Куршумлија, Дејан Милошевић, оцењује да се ради о неразумном потезу Електродистрибуције. Истовремено, он истиче да је угрожен опстанак становника села Растелица.

„Ми то не смемо да дозволимо, морамо да задржимо људе да живе овде. Има ту још породица као што је Миломир Ераковић са осморо деце, као и још младих људи коју су одлучили да живе овде. Ми морамо да се изборимо да ту и остану“, каже Милошевић. Иако живе у веома тешким условима, становници села Растелица до сада су некако успевали да саставе крај са крајем. Готово неприступачну планинску земљу ручно обрађују и тако издржавају своје породице. Путем који води до њихових кућа може се ићи само пешице. Сада када им је струја искључена, кажу да ће морати да закључају своје куце и иселе се.

„Са сузама у очима ћемо да напустимо село, али морамо то да урадимо. Немамо никаквих услова овде“, каже отац осморо деце. У општини Куршумлија кажу да ће хитно затражити од Владе Србије да се мештанима ових пограничних села поново укључи струја, као и да им се направи пут. Иначе, у протеклих десет година, услед недостатка безбедности али и небриге државе, седам села куршумлијске општине која се налазе уз саму административну границу Србије и Косова потпуно су опустела.