Помен Палим Борцима Села Церовице

Некa вам је вечна слава и памјад почивајте у миру Божиjем, остаћете заувек у срцима нашим.

trojno - kandiloГосподе, Боже наш, сети се слугу Твојих који су преминули у вери и нади у Вечни Живот. Као Добар и Човекољубив, опрости им грехе и обриши неправде, ублажи, отпусти и опрости им сагрешења вољна и невољна. Избави их вечних мука и огња пакленог, и даруј им да се наслађују Твојим вечним добрима, припремљеним за оне који Тебе љубе. Иако сагрешише они од Тебе не одступише, него чврсто вероваше у Тебе, Бога у Тројици слављенога: Оца и Сина и Светога Духа, и све до последњег даха исповедаху, Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству. Стога буди милостив и њихову веру у Тебе урачунај им уместо дела, и као Милосрдан упокој их са Светима Твојима. Јер нема човека који би живео и не би сагрешио, Једини Ти си без греха, а правда Твоја је правда вечна. Ти си Једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и славу узносимо Теби, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и кроза све векове. Амин.

Читање из Књиге пророка Данила (12.2-3)

И многи који спавају у праху земаљском пробудиће се, једни на Живот Вечни, а други на срамоту и прекор вечни. А разумни ће сјати као светлост небесна, који многе приведоше праведности, сјаће као звезде, вазда и довека.

bogorodicaЧитање из прве Посланице светог апостола Павла Солуњанима (4.13-17)

Браћо, не желим да вам остане непознато шта је са онима што су уснули, да не би сте туговали као они који немају наде. Јер, ако верујемо да Исус умре и васкрсе, тако ће и Бог оне који су уснули у Исусу, довести с Њим. Јер вам ово казујемо речју Господњом, да ми, који будемо живи о доласку Господњем, нећемо претећи оне који су уснули, јер ће Сам Господ са заповешћу, гласом Архангела и са трубом Божијом сићи са Неба. И прво ће васкрснути умрли у Христу. А потом ми живи, који останемо, бићемо заједно с њима вазнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда са Господом бити. Тако тешите један другога овим речима!

Читање из Светог Еванђеља по Јовану (5.24-30)

Рече Господ Јудејцима који му дођоше: Заиста, заиста вам кажем: Ко Моју реч слуша и верује Ономе који ме је послао, има Живот Вечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот. Заиста, заиста вам кажем, да долази час, и већ је настао, када ће мртви чути глас Сина Божијега, и чувши га, оживеће. Јер као што Отац има живот у Себи, тако даде и Сину да има живот у Себи; и даде му власт и да суди, јер је Син Човечији. Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијега. И изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда. Ја не Могу ништа чинити Сам од Себе; Како чујем онако судим, и суд је Мој праведан; јер не тражим вољу своју, него вољу Оца који Ме је послао.

Молитва за упокојене gospod

Помени, Господе, оце и браћу нашу +Бошка +Драгомира +Бору +Драгутина +Душка +Владу +Мирка +Момчила +Симу +Вида +Теодора +Бојана +Митра +Чеду +Стојку +Радоицу +Славка +Бошка +Радоицу +Ранка +Маринка +Јована +Митра +Лазу +Новака +Максима +Бошка +Саву +Ненада +Весељка +Миломира +Слободана +Бошка +Новака +Бошка +Недељка +Мирка + Мику +Бошка +Радоицу +Драгана +Владана +Миланка уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. Усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање Лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им Царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животборним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

О МОЛИТВИ ЗА УПОКОЈЕНЕ

Хришћанска љубав, која нас зове да се молимо за живе, обавезује нас да се тако исто молимо и за умрле, јер љубав никад не престаје – прати нас иза гроба у другом свету. По учењу Православне цркве људска душа живи и после телесне смрти; прелази у бесмртност. Тамо душа сваког човека добива награду или казну за све што је урадила на земљи. Старањем нас живих на земљи можемо измолити опроштај грехова умрлих. Црква учи да се могу спасти од вечне казне и они, који за живота нису успели да принесу плодове вере и покајања. Зато захтева да се молимо Богу за живе и умрле, јер у Богу нема умрлих, код Њега су сви живи. Св. Јован Златоусти каже: «Постоје, браћо и сестре, средства да олакшамо мучења мртвих, ако то хоћемо. Ако се ми будемо чешће молили за њих, и ако будемо делили милостињу…»Апостол Павле нас поучава: «Браћо, хоћемо да знате, шта ће бити с онима који су заспали, да не жалите као остали који немају наде. Јер, ако верујемо да је Исус умро и васкрсао, тако ће Бог и оне који су заспали у Исусу, довести с њим. Ми, живи, који остајемо до доласка Господњег, нећемо претећи оне који су заспали. Јер ће сам Господ на заповест, кад се заори глас арханђелов и затруби труба Божја, сићи с неба, и покојни хришћани васкрсрнуће прво>> (I Сол. 4, 13-18). Љета Господњега Двехиљадедевете Вјечнаја Памјад Зељић Славољуб (Славко).