Polaznici Svetosavskog omladinskog kampa

Polaznici Svetosavskog omladinskog kampa ,,Sveti kralj Dragutin“ u posjeti Cerovici

svetosavski-omladinaBlagoslovom Preosvećenog Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. g. Hrizostoma  a u sklopu plana i aktinosti Svetosavskog omladinskog kampa ,,Sveti Kralj Dragutin“ sa Ozrena, 18. jula 2016. godine polaznici ovog kampa su posjetili cerovički petropavlovski hram i zavičajni muzej na Gojakovcu.

U porti hrama na Gojakovcu oko tridesetak svetosavaca sa njihovim starješinama dočekao je nadležni sveštenik protojerej-stavrofor Miroslav Živković koji ih je uveo u hram gdje im je održao kratak istorijt sela Cerovice i hrama na Gojakovcu. U toku istorijskog časa prota Miroslav ih je odveo do obližnjeg groba prote Koste Anđelića koji je sagradio hram 1892. a školu u kojoj se danas nalazi svetosavski dom i muzej 1897. godine.

Istog dana svetosavci su posjetili i zavičajni muzej ,,Gojakovac“ u kojem je prota Miroslav Živković objasnio iz kog vremena datir sama zgrada bivše škole kao i kako i kad je nastao ovaj muzej koji po svojim eksponatima ne zaostaje za gradskim muzejima. Inače, ovaj muzej je otvoren2014. godine i jedini je muzej u novoformiranoj opštini Stanari ali i na dobojskoj regiji ne računajući gradski muzej u Doboju.

Nakon posjte hramu i muzeju, polaznici Svetosavskkog omladinskog kampa počaščeni su zajedničkom trpezom koju je pripremila Uprava parohije cerovičke.

M. Gozdenović