Полазници Светосавског омладинског кампа

Полазници Светосавског омладинског кампа ,,Свети краљ Драгутин“ у посјети Церовици

svetosavski-omladinaБлагословом Преосвећеног Епископа зворничко-тузланског г. г. Хризостома  а у склопу плана и актиности Светосавског омладинског кампа ,,Свети Краљ Драгутин“ са Озрена, 18. јула 2016. године полазници овог кампа су посјетили церовички петропавловски храм и завичајни музеј на Гојаковцу.

У порти храма на Гојаковцу око тридесетак светосаваца са њиховим старјешинама дочекао је надлежни свештеник протојереј-ставрофор Мирослав Живковић који их је увео у храм гдје им је одржао кратак историјт села Церовице и храма на Гојаковцу. У току историјског часа прота Мирослав их је одвео до оближњег гроба проте Косте Анђелића који је саградио храм 1892. а школу у којој се данас налази светосавски дом и музеј 1897. године.

Истог дана светосавци су посјетили и завичајни музеј ,,Гојаковац“ у којем је прота Мирослав Живковић објаснио из ког времена датир сама зграда бивше школе као и како и кад је настао овај музеј који по својим експонатима не заостаје за градским музејима. Иначе, овај музеј је отворен2014. године и једини је музеј у новоформираној општини Станари али и на добојској регији не рачунајући градски музеј у Добоју.

Након посјте храму и музеју, полазници Светосавскког омладинског кампа почашчени су заједничком трпезом коју је припремила Управа парохије церовичке.

М. Гозденовић