Обнављају само куће Бошњака

SrebrenicaНа подручју Сребренице до сада је обновљено 2.326 стамбених јединица, од којих 1.755 бошњачких, 564 српских и седам хрватских. Поднесено је 2.558 захтјева за изградњу и обнову, који још нису обухваћени ниједним програмом стамбеног збрињавања. Oво је наведено у Информацији о стању и животу повратника и интерно расељених лица, о којој се расправљало на посљедњој сједници Скупштине општине Сребреница. Констатовано је да је стање лоше за све народе и да побољшање услова живота мора бити приоритет у програмима рада локалног парламента, начелника општине и Комисије за повратак у 2010. години. Предсједник СО Радомир Павловић оцијенио је да је положај Срба у Сребреници веома тежак и да су препуштени судбини „јер не постоји системски јасна подршка за опстанак“. Он је „Гласу Српске“ рекао да званични подаци у информацији ресорног општинског одјељења потврђују „отворену дискриминацију према сребреничком српском живљу“.

– Видљиво је да донатори знатно више помажу повратак Бошњака, иако на подручју Сребренице живи два пута више Срба. Због досадашње политике општинске власти и донатора сада имамо ситуацију да у појединим мјесним заједницама још нема повратка српског становништва, иако је прошло 14 година од рата – истакао је Павловић наводећи као примјер Ратковиће, Радошевиће и велики број села у мјесној заједници Крњићи.

Додајући да је на тим просторима било близу 500 српских кућа он истиче да је до сада обновљено само десет. Павловић тврди да нема више српских кућа у двадесетак села од којих наводи Гођевиће, Мошиће, Блажијевиће, Пустановиће, Ратковиће и Дучиће.

– Циљ те политике је да се онемогући повратак Срба и да се проведе још једно етничко чишћење на просторима Сребренице, посебно у српским селима уз ријеку Дрину, што су од 1051. до пописа 1991. године чиниле и комунистичке власти – оцијенио је Павловић.

Истиче да су Срби са ширег подручја Скелана, због запостављања у развоју тог дијела Сребренице, морали напустити своја вјековна огњишта одлазећи у Србију.

– У Обреновцу, Шапцу, Чачку, Лазаревцу и Панчеву данас живи више од 5.000 српских породица са подручја Сребренице, а у Бајиној Башти око 8.000 Срба са простора Скелана и овог дијела Подриња – навео је Павловић.

Извор: Глас Србске